ROM 3

I Rom öser regnet ner och det är åska. Det är ungefär en månad sedan jag anlände till den eviga staden, där alla tider sedan antiken finns närvarande. Jag jobbar på med projektet, som känns roligt och utmanande. Mycket tid tillbringar jag i biblioteket men jag studerar också genom att se och uppleva byggnaderna på plats. Det är verkligen spännande att försöka sätta sig in i de idéer som formade barockens byggnader. Men jag återkommer till detta så småningom. Här kommer lite bilder från den senaste tiden här på institutet..

20131001 Exkursionen till Forum Romanum och kejsarfora leds av institutets direktör Kristian Göransson.

Exkursionerna är en del av den  konstvetenskapliga kursen som leds av vicedirektör Martin Olin.

20131003 Exkursion till Palestrina och Hadrianus villa

2013_1003AJ

I Palestrina (Praeneste) fanns under antiken ett Tempel tillägnat gudinnan Fortuna.

The Oracle of Fortuna at Praeneste was of a fame to rival Delphi’s, and was called the sortes Praenestinae, or “the Praenestine lots”. According to legend, one Numerius Suffustius was told in a dream to delve into the stone at a certain spot in Praeneste. When he did just that, he found some mysterious pieces of oak inscribed with sayings written in an archaic alphabet. These tablets were then kept in a box and used at the oracle to Fortuna established there: when the oracle was to be consulted, a young child went to the box and, after shaking it, picked one of the tablets at random. He then gave it to the questioner, who was left to interpret the meaning for him or herself. The Oracle at Praeneste remained popular for centuries and was only closed down in the reign of the Christian Emperor Theodosius in the 4th century CE.

2013_1003BQ

I Palazzo Colonna Barberini finns en mosaik från antiken, som visar den översvämmade Nilens (detalj)

2013_1003GQ

Hadrianus Villa är ett palatsområde som uppfördes utanför Tivoli på 100-talet e.kr av Kejsar Hadrianus.

20130922 Utflykt med Åsa till Ostia Antica. Vi tar tåget från Porta San Paolo. Ostia Antica var Roms viktigaste handelshamn under republikens tid. Här finns gator med bostadshus bevarade. Framåt Kvällen blev det bad och aperitivo i Stella Polaris, och sedan födelsedagsmiddag i Testaccio.

Några bilder till från Rom..

Kvällsexkursion till Trastevere

%d bloggers like this: